Carregant...

Trilogia postfordista II. Blue-collar Suite No. 2: Lear's Song, 2009

Trilogia postfordista II. Suite de l'obrer núm. 2: La balada de Lear, 2009
Mèdia-instal·lació, dimensions variables

Als anys cinquanta, l’antropòleg i biòleg Gregory Bateson va articular el concepte de doble vincle (double bind). Descrivia una situació de conflicte entre dues parts de solució impossible. Aquest concepte li serveix a Octavi Comeron per construir la seva Trilogia postfordista, una reflexió sobre les formes de treball en el capitalisme avançat. Dins d’aquesta trilogia,Trilogia postfordista II. Blue-collar Suite No. 2: Lear's Song acumula diverses capes de significat. Comeron va partir d’un procés de deslocalització que es va produir l’any 2002, amb un gran ressò mediàtic, a la seu de la multinacional americana Lear Corporation situada a Cervera, a la Segarra. L’empresa, que fabricava components per a automòbil, va traslladar la fàbrica a Polònia, va tancar la planta catalana i va acomiadar 1.280 treballadors. Comeron incorpora el blau de la granota de l’obrer. Al·ludint a la identificació entre temps de vida i temps productiu, un comptador que s’activa a cada nova presentació de  la instal·lació va sumant segons tant de dia com de nit.


Fitxa tècnica

Títol original:
Trilogia postfordista II. Blue-collar Suite No. 2: Lear's Song
Número de registre:
5121
Artista:
Comeron, Octavi
Data de creació:
2009
Any d'adquisició:
2014
Estat:
En exposició
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Mèdia-instal·lació
Tècnica:
Materials diversos
Dimensions:
dimensions variables
Sala:
Edifici Meier, Planta 1
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació Hereus Octavi Comeron
Copyright:
© Octavi Comeron
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.