Carregant...

Proposta de treball "Granollers Vila Oberta", abr-75

Aquesta obra suposa una de les darreres intervencions del Grup de Treball, que va deixar d’estar actiu el 1975. A l’abril d’aquest mateix any, el grup va assumir el comissariat de l’exposició Granollers, vila oberta, que proposava una anàlisi de la situació artística d’una ciutat perifèrica de Barcelona com Granollers. L’exposició, que es va realitzar del 4 al 27 d’abril de 1975 a La Clau, un petit espai d’art de la ciutat, responia a l’intent de mostrar la situació específica de l’art en una ciutat mitjana que compartia una sèrie de trets amb la situació global de l’art a Catalunya. Junt amb d’altres membres del Grup de Treball, va participar-hi activament l’artista de Granollers i membre del grup de Treball Jordi Benito. Al començament dels anys setanta, aquesta ciutat del Vallès Occidental va assolir una centralitat cabdal en l’impuls de l’art conceptual a Catalunya arran de dos moments crucials i emblemàtics: la I Mostra Internacional d’Art. Homenatge a Joan Miró, l’any 1971, i les tres successives edicions del Concurs d’Art Jove, de 1971 a 1973. Per primera vegada, van coincidir una part important dels artistes que amb els anys havien de formar part de la generació de l’art pobre i conceptual de Catalunya. El Grup de Treball era un d’ells.

Davant del repte d’organitzar una mostra d’art a Granollers, el Grup de Treball va procedir convocant diferents artistes i altres persones vinculades a les pràctiques artístiques i culturals de la ciutat. Defugint l’anècdota i el localisme, volia convertir la mostra en un cas paradigmàtic per analitzar la situació general de l’art al país. Es va estructurar en àmbits diferents com el disseny, l’arquitectura, etc.; el mateix Jordi Benito va assumir el disseny del fulletó de l’exposició. D’altra banda, es va programar també la filmació de tots els actes i dels participants per poder tenir una lectura audiovisual del conjunt. En línia amb algunes de les seves accions més destacades i un dels nuclis d’interès que estructuren aquest col·lectiu, el Grup de Treball va convertir la mostra en un debat en viu sobre l’estat de l’art i les seves contradiccions en un moment històric concret. El text de presentació de la mostra era prou explícit: “Estem, doncs, davant d’una iniciativa per a portar a terme un procés de discussió sobre els plantejaments de les diferents posicions respecte a la pràctica de l’art, així com sobre les contradiccions internes en la pràctica artística i el context en què aquesta es produeix i es manifesta.”


Fitxa tècnica

Títol original:
Proposta de treball "Granollers Vila Oberta"
Número de registre:
2570
Artista:
Grup de Treball (Grup d'artistes)
Data de creació:
abr-75
Any d'adquisició:
2005
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Tècnica mixta sobre paper
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació Grup de Treball
Copyright:
© Grup de Treball
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.