al

Richard Hamilton (Londres, 1922-2011) ha passat a la història com un dels fundadors de l’art pop. El seu collage Just what is it that makes today's homes so different, so appealing (1956) –utilitzat per al pòster promocional i el catàleg de l'exposició This Is Tomorrow a la Whitechapel Art Gallery londinenca– es considera una fita en el naixement d'aquest moviment, ja que és portador de les essències iconogràfiques: la societat de consum, la cultura popular i la vida quotidiana s'immisceixen sense complexos en l'univers artístic.

Però la trajectòria de Richard Hamilton va molt més enllà, tal com posava de manifest l'exposició que va organitzar el MACBA en col•laboració amb el Ludwig Museum de Colònia. Es van reunir unes 180 obres fetes entre 1938 i 2002 –dibuixos, pintures, collages, objectes i instal•lacions-, disposades segons categories genèriques: retrats, interiors, paisatges, temes florals i pintura històrica. S'al•ludia així a la reinterpretació continuada que l'artista va desenvolupar, al llarg de la seva carrera, dels gèneres i les tècniques de la història de la pintura.

En l'obra de Hamilton s'escenifiquen les polaritats existents entre figuració i abstracció; entre art, disseny i publicitat; entre alta i baixa cultura; entre innovació estètica i compromís polític.

Richard Hamilton (Londres, 1922) és conegut com el "pare de l'art pop", tot i que, de fet, aquesta només és una petita faceta d'una trajectòria artística de més de cinquanta anys en què ha treballat en àmbits, estils i tècniques molt variats, des de gravats fins a pintura, dibuixos i instal·lacions, objectes i disseny industrial, cosa que l'ha fet reflexionar sobre els límits entre l'art i la publicitat, el disseny i la producció en sèrie.
Aquesta exposició ha estat organitzada en col·laboració amb el Ludwig Museum de Colònia i mostra dibuixos, pintures, objectes i recreacions de grans instal·lacions com Fun House, 1956; i Lobby, 1985-1987. L'exposició s'estructura en categories clàssiques, tal com Hamilton mateix classifica la seva obra: natures mortes, retrats, interiors, exteriors, natura, obres religioses, etc., i inclou obres clau des del 1938 fins al 2002, com ara la sèrie Solomon R. Guggenheim, 1965-1966, o la combinació d'un amplificador dissenyat per Hamilton i un objecte-pintura titulat Lux 50-Functioning Prototype, 1979.

Comissaro: Vicent Todolí
Co-Producció: Museu d'Art Contemporani de Barcelona - Ludwig Museum de Colonia

Amb la col·laboració de:
Telefónica
Patrocinador de comunicació:
El Periódico Pequeña

Itineràncies

11 JUL. - 09 NOV. 2003 Museum Ludwig, Colònia
07 MARÇ - 01 JUNY 2003 Sales del museu


Continguts relacionats

Àudios

Richard Hamilton. Escenes eliminades
19.03.2012

Publicacions