al

Öyvind Fahlström (São Paulo, 1928 - Estocolm, 1976) ha estat una figura subestimada i generalment mal situada dins la història de l'art. Sovint se l'ha definit com un precursor excèntric de l’art pop europeu. Tanmateix, si bé és cert que l'artista recorre a una imatgeria pròpia del pop i que presta una atenció especial a les possibilitats creatives dels nous mitjans de comunicació de masses i la cultura underground, la seva obra es diferencia pel fet de presentar una gran complexitat conceptual i d’estar articulada a partir de les seves conviccions morals i polítiques més profundes.

Per a aquesta exposició es van reunir més de setanta peces procedents de col·leccions públiques i privades, així com un ampli repertori de material documental dels arxius de l'artista, que aleshores acabaven de ser dipositats al MACBA.

Fahlström es dirigeix a un espectador-lector capaç de seguir i desxifrar superposicions de signes i figures. Aposta també per un públic còmplice, disposat a participar en els seus singulars jocs d'exorcisme i temptatives de llibertat. Des d’Opera (1953) fins a les grans pintures testamentàries de la sèrie Night Music, passant per les instal•lacions monumentals –The Little General (Pinball Machine) (1967-1968) o Meatball Curtain (for R. Crumb) (1969)–, les seves obres advoquen per una ampliació dels límits de l'art, inspirada en el model operístic, que passa per la performance, la música, el cinema i l'activisme polític.

Malgrat la seva relació aparent amb el pop art, pel que fa a l´ús d´imatges de la cultura de masses (còmics, revistes, documentals, diaris, etc.), l´obra de Fahlström presenta un alt grau de complexitat conceptual, construïda sempre a partir de les seves conviccions morals i polítiques. Aquesta exposició va posar de relleu la singularitat de la trajectòria de Fahlström (São Paolo, 1928-Estocolm, 1976), la impossibilitat de reduir-la a un grup artístic o moviment particular, la diversitat de tècniques i recursos que utilitza i el seu compromís social. L´interès de l´artista en l´espectador el va portar a integrar l´observador en la constitució de la seva obra. En les seves "pintures variables" Fahlström va crear elements independents, normalment subjectats al fons amb imants que es poden reorganitzar per formar diferents composicions. Així, l´obra d´art no està mai "acabada"; les variacions podrien continuar fins a l´infinit. Però Fahlström va preferir que les noves disposicions de cada variable especificada fossin recreades en exposar la seva obra al públic. L´exposició del MACBA prestava una atenció especial a aquesta exigència.

Comissaris: Jean-François Chevrier i Manuel J. Borja-Villel, amb la col.laboració de Sharon Avery Fahlström

Itineràncies

18 OCT. 2000 - 08 GEN. 2001 Sales del museu 
29 SET. - 24 NOV. 2002 Baltic-Centre for Contemporary Art
15 FEB. - 26 MAIG 2002 Institute d'Art Contemporain Villeurbanne
15 JUNY - 22 OCT. 2001 Massachussets Museum of Contemporary Art
17 MARÇ - 15 MAIG 2001 Centro Studi sull'arte Foundazione Ragghitiani-Complesso Monumentale di An Micheletto