al

En els últims anys s’ha produït una proliferació de discursos que, des d’un enfocament múltiple, aprofundeixen en la bretxa existent en la concepció cartesiana del jo o el subjecte. La divisió ment/cos, juntament amb altres dualismes –natural/artificial, humà/no-humà, viu/mort…–, han sostingut una concepció antropocèntrica del món que ja no és operativa per explicar les noves pràctiques i relats que han retornat la materialitat a l’ull de l’huracà.

Corporalitats desafiants: reconfiguracions entre la materialitat i la discursivitat pretén reunir aquelles recerques en les quals les múltiples reconfiguracions que s’han anat desenvolupant en els últims temps, distribuïdes entre materialitat i discursivitat, prenen la corporalitat com a objecte d’estudi: polititzacions del malestar que tornen a tenir en compte les condicions materials com a causa; descentralitzacions del subjecte des de les agències objectuals i les «matèries vibrants»; discursos entorn de la biologia que desafien certes concepcions normatives del gènere i el sexe des de la materialitat corporal; històries del pensament i teories de l’art que vehiculen altres eines teòriques per pensar la dimensió corporal en l’àmbit de la creació artística, per tal d’atorgar al cos una entitat que no havia tingut mai.

Congrés organitzat pel Grup de Recerca AASD –Art, Arquitectura i Societat Digital– de la Universitat de Barcelona, en el marc del projecte de recerca subvencionat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat «Art, Arquitectura i Nous Materialismes». 9 i 10 de novembre de 2017, a l’Auditori Meier del MACBA i la seu de la Facultat de Geografia i Història (UB) del carrer de Montalegre, respectivament. Més informació: https://challengingcorporealities.wordpress.com/
Financiat per:
Financiado por Gobierno de España
Organitza:
Universitat de Barcelona
Organitza: UOC
Organitza: AASD
Financiat per:
Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación
Crèdits: Marina Nuñez

Programa

DIJOUS I DIVENDRES 9 I 10 DE NOVEMBRE DE 2017
Lloc:
El primer dia a l'Auditori del MACBA i el segon dia a l'Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

DIJOUS 9 DE NOVEMBRE
8.30 – 9.30 Registre

9.30 – 10.00Inauguració del congrés a càrrec de Lourdes Cirlot, Daniel López del Rincón, Laia Manonelles, Magda Polo i Víctor Ramírez Tur.

10.00 – 11.00 Cossos tecnocientífics
Keynote: Marina Núñez
, Cuerpo informe, artista, Universidad de Vigo. Moderador: Daniel López del Rincón

11.00 – 11.30 Debat

11.30 – 12.00 Pausa

12.00 – 14.00Sessió A: Cossos tecnocientífics: Comunicacions. Moderador: Daniel López del Rincón
Laura Olalde. Bioarte, biología sintética y bioética. Universidad de Buenos Aires, UBA.
Flavia Costa. Nuestros datos, ¿nosotros mismos? Arte, tecnología y subjetividad en la era de la vigilancia genética y el control algorítmico. Universidad de Buenos Aires, UBA.
Alicia de Manuel Lozano. Deus ex Data. Forgive me Data because I have sinned. Universitat Autònoma de Barcelona.
Augusto Zubiaga y Lourdes Cilleruelo. Ver y ser vist@, objetos y sujetos. Universidad del País Vasco.
Nadia de Vries. The Physical Corpse in virtual Life. University of Amsterdam.
Desiree Förster, Hybrid ecologies, affective atmospheres and metabolic systems in art and design. University of Potsdam.

14.00 – 16.00 Dinar

16.00 – 17.00Poètiques del cos en la dansa contemporània. Keynote: Roberto Fratini, Inmanencias del cuento. El cuerpo en red y los enredos del cuerpo, Institut del Teatre, Barcelona. [La presentació es farà en castellà]
Moderadora: Magda Polo

17.00 – 17.30 Debat

17.30 – 18.00 Pausa cafè

18.00 – 20.00Sessió B: Poètiques del cos en la dansa contemporània: Comunicacions. Moderadora: Magda Polo
Giulia Romanini, The essential Body: Pina Bausch art director of a new poetic of corporeality.
Adeline Maxwell, Trio A: La utopía de un cuerpo objetivo que se representa a sí mismo, Université Paul-Valéry, Montpellier III.
Tatiana Senkevitch, Death in a Box, or Dance as Survival in Wayne MacGregor’s Genus, Independent scholar.
Nekane García, Ecos de Oriente en Occidente: escuchando cuerpos en vibración, Universitat de Barcelona.
Rafael Cañete, Escucha mi voz y olvidarás tu cuerpo, Universitat de Barcelona.

El programa complet es pot consultar aquí.


Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #238. Zach Blas
05.04.2017