al
Per crear nous mons, lluitar per altres formes de vida i construir configuracions socials diverses, primer cal imaginar-los. En tot procés emancipador la imaginació hi té un paper crucial, i ha de ser exercitada i posada en pràctica com una forma no sols de resistència, sinó també de transgressió; com la capacitat crítica de connectar elements aparentment dispersos o distants entre si. En aquest sentit, l’escola i el museu han estat pensats com a espais per a l’emancipació social, com uns llocs on la promesa d’un futur millor es feia possible, ja fos mitjançant la igualació del temps que suposa l’escola, ja fos pel temps suspès de la contemplació desinteressada de l’experiència estètica. Ara bé, alhora que es constituïen com a espais d’alliberament i possibilitat, albergaven la contradicció de ser espais de reproducció i de control social, llocs per a la normalització disciplinària. En un moment en què les pràctiques educatives semblen amenaçades per la productivitat i l’eficiència al servei d’un mercat laboral que captura els aprenentatges i que concep l’educació com un espai per al rèdit productiu i el benefici, volem pensar en els laboratoris pedagògics on l’educació ha actuat i actua amb finalitats diferents a l’acumulació de coneixement o la reproducció social; una educació com a espai polític i d’alliberament individual i col·lectiu.

Aprendre a imaginar-se aborda la manera en què els processos formatius poden esdevenir espais per a l’activació d’una imaginació política que intervingui en l’àmbit social i es pensi com una possibilitat de producció de formes de vida. El -se del títol (d’«imaginar-se») apel·la a la col·lectivitat i alhora a l’individu. És el -se de la societat, composta per individus que formen part irremeiablement d’un món interrelacionat i interdependent. Per a aquest debat s’han convocat projectes i pensadors que, des de diverses pràctiques, puguin nodrir modalitats d’aprenentatge que permetin pensar i actuar d’una manera radical sobre la realitat. L’objectiu no és tant fer un diagnòstic de l’estat de la qüestió, sinó més aviat exercitar el pensament d’altres educacions possibles, per tal de redefinir els marges de la potència de l’educació.

Emmarcat en l’àrea de Pedagogies i emancipació del Programa d’Estudis Independents del MACBA, aquest seminari pretén configurar un espai d’aprenentatge i d’activació de la imaginació pedagògica a partir de tallers, conferències, debats i projeccions. Una trobada per a la reflexió sobre pràctiques que il·luminin l’excepcionalitat d’aquest temps i que, davant l’actual controvèrsia entorn de la necessària renovació de l’escola, debati sobre el concepte d’innovació i la seva submissió a la pressió neoliberal de l’esforç, el rendiment i la productivitat. El seminari es compon de tres tallers simultanis que comptaran amb la participació d’alumnes del PEI, així com d’educadors de museus, educadors socials, mestres i professors d’ensenyaments mitjans. En aquests tallers s’abordaran algunes qüestions relacionades amb l’escriptura com a pràctica d’elaboració poètica a l’aula, el treball amb el cos i la imatge en l’espai públic i la producció d’imaginació institucionalitzada. Després d’aquests tallers d’aprenentatges diversos tindrà lloc un seminari obert al públic.

Comissariat per Pablo Martínez.

Organitzat pel MACBA i l’AECID
AECID
Captura de la projecció "Pirámides", de Pili Álvarez i Mercedes Álvarez Espáriz, 2017

Programa

TALLERS
14, 15 I 16 DE NOVEMBRE DE 2017, 18 A 21 h

Tallers simultanis de María Berríos, valeria flores i Sofía Olascoaga
Lloc: diversos espais simultàniament. Gratuït. Amb inscripció prèvia.
El termini d’inscripcions ja està tancat.

SEMINARI
DIVENDRES 17 I DISSABTE 18 DE NOVEMBRE
Lloc:
Auditori Meier
Per veure totes les sessions, fes clic aquí.

Divendres 17 de novembre
16.30 h Presentació de Pablo Martínez, cap de Programes del MACBA
17 h Conferència Marina Garcés
18 h Conferència valeria flores
19 h Pausa
19.30 h Projecció de Pirámides amb Pili Álvarez i Mercedes Álvarez Espariz i posterior debat

Dissabte 18 de novembre
10.30 h Conferència María Berríos
11.30 h Pausa
12 h Conferència Collectif Micro-sillons
13 h Conferència Sofía Olascoaga
14 h Pausa dinar
16 h Conferència Janna Graham
17 h Taula rodona amb Concha Fernández Martorell i Jaume Carbonell, moderada per Jordi Solé Blanch.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68